Anton Durcovici s-a născut în 1888, în localitatea Bad Deutsch – Altenburg din Austria.
Pe când avea doar șase ani, mama sa s-a mutat la Iași, iar copilul a fost înscris la Școala Elementară Catolică din oraș. S-a transferat apoi la Ploiești, iar în cele din urmă la București.
Anton Durcovici a fost primit de arhiepiscopul Raymund Netzhammer la seminarul teologic romano-catolic. Grație inteligenței sale deosebite, în 1906, a fost trimis să studieze la Roma, la Colegiul De Propaganda Fide. Și acolo, Anton Durcovici a fost un student eminent.
În anul 1910, a fost hirotonit preot în Basilica San Giovanni in Laterano. Și-a luat doctoratul în Filosofie, apoi în Teologie.
Anton Durcovici s-a întors în țară în anul 1911. A fost numit imediat profesor la liceul Sfântul Iosif din București și a devenit administrator parohial la Tulcea.
În august 1916, România a declarat război Puterilor Centrale. Pentru că era cetățean austro-ungar, Anton Durcovici a fost internat forțat într-un lagăr din Moldova, alături de alți preoți catolici, inclusiv viitorul episcop greco-catolic Ioan Bălan. Ei au fost însă eliberați după intervenția Regelui Ferdinand I.
După eliberare, Anton Durcovici s-a întors în București. A fost numit profesor de religie la liceele Sfântul Iosif și Sfântul Andrei, precum și preot vicar în parohiile din Târgoviște și din Giurgiu. A devenit apoi rector al capelelor școlilor catolice și predicator în biserica Sfânta Maria a Darurilor.
În anul 1919, Anton Durcovici a fost desemnat candidat pentru postul de episcop romano-catolic de Iași. Vaticanul l-a preferat însă pe Alexandru Cisar.
Anton Durcovici a primit diferite funcții în cadrul Arhidiecezei de București. A devenit profesor, apoi rector al seminarului teologic arhidiecezan. De asemenea, a fost desemnat vicar general al Mitropoliei Romano-Catolice de București. A primit rangul de canonic al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, precum și pe cel de prelat papal.
Anton Durcovici a devenit o personalitate importantă a vieții publice românești, iar Regele Carol al II-lea l-a decorat cu Ordinul Steaua României.
Citește ce i-au făcut comuniștii lui Anton Durcovici, pe RFI.ro.